Bosanski Novi

utorak, 11.11.2008.

Veliki industrijski uzlet i pad u Bosanskom Novom

Logo tvornice SANA

Snažan industrijski razvoj počeo je u novskom kraju godine 1892., kada je na poziv austrijske uprave u Bosni bavarski industrijalac Otto Steinbeiss u Dobrljinu izgradio veliku pilanu, najveću na Balkanu, sa 140 gaterskih pila za rezanje oblovine. Potom su otvoreni ugljenokopi u Lješljanima i Cerovici te tvornica gipsa u Blagaju. Novski je kotar tada po industrijskom uzletu prema dohotku bio na drugom mjestu u BiH.
Nažalost, pilanu su 1941. spalili ustanici, te nepovratno razorili ugljenokope i gipsaru, tako da se dugo moralo čekati na novi industrijski razvoj Bosanskog Novog. Taj uzlet je počeo izgradnjom modernih pogona tekstilne i drvne industrije, te obnovom proizvodnje gipsa, koja je svoju kulminaciju dostigla nakon 1982. godine.

Bosansko-novska tekstilna industrija "Sana" je započela svoj razvoj 1937. godine kao mala privatna pletiona porodice Avdagić, koja je nakon nacionalizacije prerasla u veliki prozvodni kombinat sa nizom disperziranih pogona i više hiljada radnika, tako da je Bosanski Novi s pravom nazivan "krajiškim Manchesterom", koji je tada bio pojam u britanskoj tekstilnoj industriji.
O "Sani" je snimljena TV serija i objavljena reprezentativna monografija, ali je novi rat zatvorio njene proizvodne kapacitete i rasuo po svijetu njene stručnjake.
Ta industrija koja je svojim uzletom omogućila europski nivo razvoja grada i njegovog kulturnog i sportskog života, sada je svojim odumiranjem dovela grad na najniži nivo urbane kulture kao čistu suprotnost njegovih nekadašnjih europskih civilizacijskih i proizvodnih dometa.

Tvornica drvne industrije "Lignošper", izgrađena je u Poljavnicama 1960. godine kada je u njoj počela polufinalna proizvodnja raznih vrsta furnira i šperploča. U svom daljem razvoju ona je uspješno proizvodila kancelarijski namještaj, vodootporne šperploče i druge proizvode. Za taj uspjeh su bili najzaslužniji tadašnji direktori Nerkez Mešić i Nikica Živković sa cjelokupnim inžinjersko-tehničarskim timom, jer su uspješno pokrenuli proizvodnju a zatim u kritičnoj etapi za opstanak "Lignošpera" pružili uspješan otpor štetnoj integraciji sa sistemom "Šipada". Uslijedila je faza tehnološke modernizacije pogona i uspješan prelazak na proizvodnju finalnih proizvoda za koju je posebno zaslužan inžinjer Mladen Žagi, prvo kao tehnički a zatim kao generalni direktor sa svojim timom saradnika, s osloncem na saradnju i integraciju s firmom "Slovenijales". Taj je uzlet omogućen izgradnjom Tvornice kancelarijskog namještaja (TKN), na čelu s dipl.ing. Hasanom Muratagićem, koji je ostao zapamćen po uzornom radu, stalnim inovacijama, zapošljavanju stručne radne snage i usavršavanju finalne proizvodnje. Tim uspjehom se ponosio cijeli grad, a njegovi nositelji i pregaoci zaslužuju trajno priznanje, zbog čega se u narodu i danas po dobru spominju. Međutim, nova je ratna destrukcija obezvrijedila sve te razvojne domete i u mnogo čemu vratila industrijski razvoj na sam početak.


Ovo je skraćeni tekst iz Monografije o Bosanskom Novom (u pripremi), autora mr.sc. Ante Milinovića; izdavača Zavičajne zajednice Bosanski Novi iz St. Louis-a. Sve informacije o distribuciji i točnom vremenu izlaska Monografije mogu se dobiti u Zavičajnoj zajednici Bosanski Novi iz St. Louis-a.
Autor je odobrio objavu ovog skraćenog teksta. Tijekom ovog mjeseca ovdje će se objaviti i drugi skraćeni tekstovi iz Monografije o Bosanskom Novom.

11.11.2008. u 07:29 • 6 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?



Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O meni i Novom

Bosanski Novi

Grad kojeg nisam prežalio, grad koji mi je uvijek u srcu...

Ni sam ne znam da li sam teško nesretan ili samo tužan što kejom jutrom šetati i miris lipa uživati ne mogu…

Volio bih da drugačije je bilo, da djetinjstvo tako loše završilo nije…

Volio bih da sam tamo ljubio kao što grad ljubim svoj…

Da sam noći na Uni provodio, jedinoj što me u dušu dira, da me zelena boja tog smaragda umiruje dok tmina zavija grad…

Ja sam dijete Novoga i o Novom ovdje pišem da sjećanja, radosti i tugu podijelim i iz sebe izbacim…

Novo u Novom

Sunce što siješ svjetlost svoju
I ti nebo plavo ponosno i slasno
Dajte mi mira i vratite dušu moju
Jer blizu sam da vam viknem glasno

Što učini od nas sudbo prokleta
Da nama dan ni noć nisu isti više
Pa zar vam nit žao nije naših ljeta
Nit malo onog što ja vam sada pišem

Ni popraviti zla više nitko neće
Pokvarili ste što se moglo do sad
Jeli ostalo malo da nam date sreće
Makar da nam sjećanjem blažite pad

Jer Novi ljudi u Novom su sad…


8. veljače 2007. u Zagrebu

Kontakt:
bosanskinovi@post.t-com.hr

Novski linkovi

Linkovi - Bosanski Novi
wiki/Bosanski Novi
Slike Novog


Web BosanskiNovi blog

RSS