Bosanski Novi

petak, 24.10.2008.

Veseli bosansko-novski izviđači

Svjetska izviđačka (skautska) organizacija osnovana je prije punih stotinu godina, a prvi skauti su dolazila na izlete u Bosanski Novi iz Bosanske Gradiške još 1931. godine s ciljem da animiraju školsku omladinu i nastavno osoblje za osnivanje te organizacije. Međutim, ona je zdušno prihvaćena tek 1954. godine, nakon što je u republičkim kadrovskim centrima osposobljeno nekoliko instruktora i stvorena brojna i jaka organizacija mladih, koja je znala što hoće. Glavni ciljevi su joj bili što masovnije druženje mladih i njihova sportsko-rekreativna aktivnost, koja se temeljila na izletima, taborovanjima i tradicionalnim takmičenjima u orijentaciji, da bi se tamo širila na gotovo sve sportove, od dječje igre "graničara" do ekstremnog raftinga i planinarstva. U tom cilju je formirala i registrirale svoje natjecateljske timove u rukometu, košarci, nogometu i kajakaštvu, od kojih su se neki ubrzo osamostalili i prerasli u sportske klubove, kao što je bio slučaj s rukometnim klubom "Izviđač" i Kajak-kanu klubom "Ada".

Novski izviđački odred je imao više kategorija svojih članova i jedinica, vodova, četa i klubova, koji su postizali zavidne rezultate na mnogim takmičenjima unutar te organizacije, a najslavnije su bile osvojene medalje na republičkim i saveznim prvenstvima u orijentiringu. Oni su širili među mladima planinarstvo i masovne odlaske izviđača u Alpe i na ostale planine u svim krajevima tadašnje države. Još je važnije što su skautski instruktori novskog Odreda izviđača donijeli u Bosanski Novi rafting kao novi adrenalinski sport, za koji su 1966. godine nabavili kvalitetne američke gumene rafting-čamce i svake godine do zadnjeg rata priređivali nezaboravna desetodnevna spuštanja od izvora Une do ušća Sane u Unu ili na kraćim stazama. Prva četiri rafta, gumena čamca za vratolomno spuštanje niz riječne slapove (rafting) na Uni, bili su stari ali vrlo kvalitetni američki vojni čamci, u čiji se posjed došlo sretnim slučajem 1966. godine kada su Novljani na jednom saveznom orijentacijskom takmičenju bolje upoznali nadležnog šefa za tipizaciju vojne opreme i njene viškove u vojnoj bazi Ševarlije kod Doboja. Na njima su od te godine stariji novski izviđači sa svojim instruktorima svake godine do zadnjeg rata priređivali nezaboravna desetodnevna spuštanja od izvora Une do ušća Sane u Unu ali i na kraćim stazama te lijepe rijeke. Sjećanja na te radosne plovidbe pune adrenalina čuvaju mnoge fotografije sa slapova i bukova naše prekrasne ali ne i bezopasne rijeke Une. Danas je rafting postao masovna sportsko-turistička atrakcija u organizaciji brojnih turističkih agencija, ali je to neka sasvim druga priča u odnosu na adrenalinske istraživačke avanture na gornjem toku Une između 1966. i 1980. godine. Sličan historijat ima i izviđačka organizacija prvih alpskih planinarskih pohoda za bosansko-novske starije izviđače i instruktore, koja je počela 1965. godine i potrajala punih 25 godina, da bi je ugasio ratni raspad dotadašnje zajedničke države. Plodna i masovna izviđačka aktivnost intenzivno je trajala preko trideset godina, a najveća im je vrijednost bila vrlo uspješna popularizacija rekreacije u prirodi među školskom i gradskm omladinom, tako da ubrzo nije bilo škole bez izviđačke sekcije, a mnoge su imale i svoju opremu za izlete i logorovanja.


Ovo je skraćeni tekst iz Monografije o Bosanskom Novom (u pripremi), autora mr.sc. Ante Milinovića; izdavača Zavičajne zajednice Bosanski Novi iz St. Louis-a. Sve informacije o distribuciji i točnom vremenu izlaska Monografije mogu se dobiti u Zavičajnoj zajednici Bosanski Novi iz St. Louis-a.
Autor je odobrio objavu ovog skraćenog teksta. Tijekom ovog mjeseca ovdje će se objaviti i drugi skraćeni tekstovi iz Monografije o Bosanskom Novom.

24.10.2008. u 14:00 • 0 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?



Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O meni i Novom

Bosanski Novi

Grad kojeg nisam prežalio, grad koji mi je uvijek u srcu...

Ni sam ne znam da li sam teško nesretan ili samo tužan što kejom jutrom šetati i miris lipa uživati ne mogu…

Volio bih da drugačije je bilo, da djetinjstvo tako loše završilo nije…

Volio bih da sam tamo ljubio kao što grad ljubim svoj…

Da sam noći na Uni provodio, jedinoj što me u dušu dira, da me zelena boja tog smaragda umiruje dok tmina zavija grad…

Ja sam dijete Novoga i o Novom ovdje pišem da sjećanja, radosti i tugu podijelim i iz sebe izbacim…

Novo u Novom

Sunce što siješ svjetlost svoju
I ti nebo plavo ponosno i slasno
Dajte mi mira i vratite dušu moju
Jer blizu sam da vam viknem glasno

Što učini od nas sudbo prokleta
Da nama dan ni noć nisu isti više
Pa zar vam nit žao nije naših ljeta
Nit malo onog što ja vam sada pišem

Ni popraviti zla više nitko neće
Pokvarili ste što se moglo do sad
Jeli ostalo malo da nam date sreće
Makar da nam sjećanjem blažite pad

Jer Novi ljudi u Novom su sad…


8. veljače 2007. u Zagrebu

Kontakt:
bosanskinovi@post.t-com.hr

Novski linkovi

Linkovi - Bosanski Novi
wiki/Bosanski Novi
Slike Novog


Web BosanskiNovi blog

RSS